Metode
- ISTDP (Intensiv Dynamisk Korttidsterapi)
ISTDP er en forkortelse for Intensiv Dynamisk Korttidsterapi. Metoden har et psykodynamisk udgangspunkt. Formålet med terapien er at opøve større kapacitet til at rumme stærke og komplekse følelser, der ellers giver anledning til destruktive handlemønstre i vores liv. I selve terapien er der fokus på at fastholde de svære følelser (som ellers forsøges undgået) og vi arbejder med dette ved at italesætte, hvilke dynamikker der opstår mellem klient og terapeut, men også kropslige reaktioner. Udgangspunktet for terapien er, at forskellige symptomer (angst, depression, spiseforstyrrelse) opstår fordi noget i vores liv vækker angst, som igen giver anledning til at vi laver forskellige krumspring for ikke at mærke angsten (forsvar).
Disse krumspring kan være uhensigtsmæssige handlemønstre, der på længere sigt skader os (fx drikke for meget, miste motivationen eller kontakten til vores følelser). Tanken er derfor, at man i terapien bevidstgør sit forsvar, og arbejder med evnen til at rumme stærke følelser og derved kan mindske psykisk smerte og gøre det muligt at blive fri i gamle handlemønstre. Terapiformen kan anbefales til dig, der er træt af at sidde fast i dit liv eller oplever at støde ind i de samme problemer, mønstre eller følelser og ikke forstå, hvorfor du ikke kan arbejde fordi dem. Eller til dig der fortrækker en mere direkte metode hvor ISDTP arbejder med problemerne mere lige på. Metoden er evidensbaseret og anbefales af Sundhedsstyrelsen til en række problematikker (angst, depression og personlighedsforstyrrelser).


- Compassionfokuseret terapi
Compassionfokuseret terapi er 3. bølge af kognitiv terapi (betyder at det er en videreudvikling af kognitiv adfærdsterapi). Der er altså fokus på følelser, tanker, handling og krop. Jeg er inspireret af denne metode, fordi jeg i mit eget arbejde med mig selv har oplevet, hvor vigtigt det at kunne udvise medfølelse og egenomsorg er, for at skabe udvikling og ændre mønstre hos en selv. Målet er at ændre mønstre omkring selvkritik og skam og i stedet udvise større omsorg og venlighed omkring handlemåder, fejl og mangler. Evnen til selvomsorg opbygges både gennem relationen til terapeuten, men der er også fokus på brug af visualisering, åndedrætsteknikker og opmærksomhedstræning. Der er fokus på at skabe bevidsthed om, hvornår vi har uhensigtsmæssige strategier. Når vi er bevidste om dette, så giver det anledning til lettere at kunne arbejde med at have omsorg for sig selv og andre i svære situationer. Metoden henvender sig til alle, men særligt hvis du oplever at kæmpe med meget selvkritiske tanker og oplever at du ofte dømmer dig selv hårdt for fejl og mangler, så vil metoden kunne hjælpe dig til på sigt at se mere blidt og omsorgsfuldt på både dig selv og andre.
- Kognitiv adfærdsterapi
Kognitiv adfærdsterapi, herefter forkortet KAT er en terapiform, der har fokus på tænkning og adfærds betydning for udvikling af vedligeholdelse af psykiske problemer. I KAT arbejder man med ændring af tankemønstre og adfærd. Der er fokus på, at skabe mere realistisk tænkning og eksponering af undgåelsesadfærd. Der er god evidens for, at KAT er en virkningsfuld terapiform. Jeg har særligt positive erfaringer med at bruge KAT ved angstlidelser, hvor rammesætning omkring at arbejde med adfærd og tanker skaber mulighed for at handle anderledes og overkomme angsten.